Handelens Miljøfond
Norges største private miljøfond, og handelens felles storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast. Handelens Miljøfond er også Norges viktigste grep for å oppfylle EUs plastbæreposedirektiv.
Vårt arbeid favner bredt, og omhandler bl.a. gjenvinning og bedre bruk av emballasje, og å redusere miljøpåvirkningen fra transport og logistikk. Vi jobber også med utforming av standarder som sikrer trygge varer, god hygiene og matkvalitet. For alle våre fagområder jobber vi for å tilgjengeliggjøre data og sikre god datakvalitet.
Arbeidet skjer prosjektrettet gjennom faggrupper der kjedene deltar med spesialister innen det enkelte fagområde. Eierskap og koordinering av selskaper der dagligvarekjedene har felles eierskap, eksempelvis Grønt Punkt Norge og Norsk lastebærerpool, er lagt til DMF.
DMF eies av NorgesGruppen ASA, COOP Norge SA og REMA 1000.
DMF har allerede bidratt til utviklingen av en rekke sirkulære løsninger. Flere av disse bransjeløsningene brukes også av et bredt spekter av varehandelsaktører, ikke bare dagligvareaktører.
Sirkulære bransjeløsninger DMF har bidratt til å utvikle:
Norges største private miljøfond, og handelens felles storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast. Handelens Miljøfond er også Norges viktigste grep for å oppfylle EUs plastbæreposedirektiv.
Sammen med returselskapene sørger Grønt Punkt Norge for at emballasje får nytt liv etter den har gjort nytten sin. De jobber aktivt for at norske bedrifter skal velge sirkulær emballasje og arbeide med avfallsforebygging.
Med en innsamlingsgrad på 95% forvalter og drifter Infinitum verdens mest effektive panteordning for drikkevare-emballasje. Alle kostnadene ved ordningen dekkes av bransjen, som tar 100 % produsentansvar.
Jobber for å forebygge og redusere matsvinn. Matvett gjør det enklere for alle aktørene i bransjen å kaste mindre mat i tillegg til å bedre lønnsomheten for bedriftene, omdømmet til bransjen og for samfunnet vi lever i.
Et nettverk av åtte matsentraler som legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Deres arbeid hjelper både matbransjen med å redusere matsvinn, og ideelle organisasjoner med å redusere fattigdom.
Utarbeider og overvåker nødvendige løsninger og tiltak som bidrar til effektivisering, rasjonalisering og optimalisering av varestrømmen. Disse løsningene bidrar til store kostnadsreduksjoner for alle aktørene i verdikjeden.
Har utviklet et unikt og miljøvennlig retursystem for lastbærere, som plastpaller og plastkasser, i dagligvarebransjen. Plastpallene sørger i dag for at dagligvarebransjen er mer miljøvennlig, mer bærekraftig og mer kostnadseffektiv enn noen gang.
DMF er en pådriver for en ansvarlig og effektiv verdikjede i dagligvarebransjen. Dette oppnår vi gjennom å:
Etter initiativ fra Dagligvareforbundet ble Dagligvarehandelens Miljø- og Emballasjeforum stiftet den 14. april 1994 i Oslo. I 2007 skiftet forumet navn til Dagligvarehandelens Miljøforum.
Miljøsaker berører mange interesser som vil arbeide aktivt for å få gjennomslag for sine løsninger. Erfaringene var at dagligvarehandelen måtte stå mer samlet for å ivareta bransjens problemer i arbeidet med de nye miljøutfordringene.
Den fremtidige emballasjeutviklingen er ikke lenger er en industrioppgave alene, men må skje i et samarbeid innen verdikjeden hvor det også må tas hensyn til miljøkravene. Næringslivet må ligge i forkant av utviklingen og fremme forslag til løsninger.
Dagligvarebransjen er i kontinuerlig endring, derfor ser DMF alltid fremover og jobber med tidsaktuelle saker.
Faggrupper skal ha minst en deltager per kjede. For mer info om faggruppenes arbeidsområde kontakt DMF. Egne grupper kan etableres knyttet til enkeltstående prosjekter.