Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen

Opprettet 12. mars 2009  |  Versjon 10 (oktober 2022)

5.1 Flytskjemaer

Alle prosesstrinn er satt opp i flytskjema. Punktene i flytskjemaene er knyttet til punktene i HACCP-dokumentet.

Prosess 1

Håndtering av ferdigemballerte næringsmidler, plukkvarer, samt frukt og grønnsaker. Følgende type produkter omfattes av prosess 1:

  • Ferdigemballerte næringsmidler: Frys, kjøl og tørrvarer
  • Emballerte eller uemballerte frukt og grønnsaker
  • Smaksprøver oppdelt i butikk
  • Deling av melon, agurk mv
  • Plukkvarer som: smågodt og nøtter, kverning av kaffe, tørket frukt, ferske og fryste skalldyr/bløtdyr
  • Emballerte eller uemballerte bakervarer
  • Ferdigtilberedte salatingredienser til salatbar, f.eks. oppkuttede frukt og grønnsaker, hermetikk, varmebehandlede fiske- og kjøttprodukter, osteprodukter, kokt egg, pasta, tørrvarer som nøtter, frø og krutonger og salatdressinger
  • Egen oppkutting av salatingredienser til salatbar

Prosess 2

Bearbeiding av næringsmidler (uten varmebehandling). Følgende type produkter omfattes av prosess 2:

Fiskedisk betjent og ferdigpakket:
  • Fersk fisk, lutefisk, saltet fisk, skalldyr, sammensatte retter (eks. wok, suppe), levende skalldyr. Is til kjøling/fukting i disk og til bort-pakking
Kjøtt-/delikatessedisk, betjent og ferdigpakket:
  • Rått kjøtt, varmebehandlet kjøtt, farseprodukter, saltet kjøtt, krydret/marinert kjøtt, spekemat, modnet kjøtt, sammensatte retter av vegetabilsk og animalsk opprinnelse. Produktene selges både fra kjøle- og varmedisk (prosess 3)
  • Nedskjært, oppstykket helt kjøtt
  • Tinte og innfryste produkter til egenproduksjon eller salg som opptint vare
Ost, betjent og ferdigpakket:
  • Modnet ost, butikkskåret ost
Annet:
  • Ferskpresset juice
  • Bakeri- og konditorvarer, vafler/lapper, påsmurte bagetter
  • Isdisk (kuleis / softis / slush)

Prosess 3

Varmebehandling av næringsmidler. Følgende type produkter omfattes av prosess 3:

Bearbeiding med én varmebehandling, nedkjøling og eventuelt salg fra varmdisk:
  • Fisk- og fiskeretter, kjøtt- og kjøttretter, brødvarer (bake-off) og sammensatte produkter.

Prosess 4

Varmebehandling nummer to. Følgende type produkter omfattes av prosess 4:

Bearbeiding med to varmebehandlinger og eventuelt salg fra varmdisk:
  • Fisk- og fiskeretter, kjøtt- og kjøttretter og sammensatte produkter.

Prosess 5

Veldedighet og dyrefôr. Håndtering av mat som ikke lenger er ordinære salgsvarer til:

Veldedighet:
  • Alle kategorier som mottaker vil ta imot.
  • Varer som ikke er lov å gi bort pga. salgsbegrensinger inngår ikke. (eks alkohol, legemidler, tobakk, morsmelkerstatning).
Dyrefôr:
  • Brød og bakervarer som ikke inneholder animalske produkter, unntak egg og melk.
  • Frukt og grønnsaker (rå). Salatblandinger med kjøtt kan ikke leveres som dyrefôr.

 

Til toppen
View
Close