Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
5.1 Flytskjemaer
Alle prosesstrinn er satt opp i flytskjema. Punktene i flytskjemaene er knyttet til punktene i HACCP-dokumentet.
Prosess 1
Håndtering av ferdigemballerte næringsmidler, plukkvarer, samt frukt og grønnsaker. Følgende type produkter omfattes av prosess 1:
- Ferdigemballerte næringsmidler: Frys, kjøl og tørrvarer
- Emballerte eller uemballerte frukt og grønnsaker
- Smaksprøver oppdelt i butikk
- Deling av melon, agurk mv
- Plukkvarer som: smågodt og nøtter, kverning av kaffe, tørket frukt, ferske og fryste skalldyr/bløtdyr
- Emballerte eller uemballerte bakervarer
- Ferdigtilberedte salatingredienser til salatbar, f.eks. oppkuttede frukt og grønnsaker, hermetikk, varmebehandlede fiske- og kjøttprodukter, osteprodukter, kokt egg, pasta, tørrvarer som nøtter, frø og krutonger og salatdressinger
- Egen oppkutting av salatingredienser til salatbar
Prosess 2
Bearbeiding av næringsmidler (uten varmebehandling). Følgende type produkter omfattes av prosess 2:
Fiskedisk betjent og ferdigpakket:
- Fersk fisk, lutefisk, saltet fisk, skalldyr, sammensatte retter (eks. wok, suppe), levende skalldyr. Is til kjøling/fukting i disk og til bort-pakking
Kjøtt-/delikatessedisk, betjent og ferdigpakket:
- Rått kjøtt, varmebehandlet kjøtt, farseprodukter, saltet kjøtt, krydret/marinert kjøtt, spekemat, modnet kjøtt, sammensatte retter av vegetabilsk og animalsk opprinnelse. Produktene selges både fra kjøle- og varmedisk (prosess 3)
- Nedskjært, oppstykket helt kjøtt
- Tinte og innfryste produkter til egenproduksjon eller salg som opptint vare
Ost, betjent og ferdigpakket:
- Modnet ost, butikkskåret ost
Annet:
- Ferskpresset juice
- Bakeri- og konditorvarer, vafler/lapper, påsmurte bagetter
- Isdisk (kuleis / softis / slush)
Prosess 3
Varmebehandling av næringsmidler. Følgende type produkter omfattes av prosess 3:
Bearbeiding med én varmebehandling, nedkjøling og eventuelt salg fra varmdisk:
- Fisk- og fiskeretter, kjøtt- og kjøttretter, brødvarer (bake-off) og sammensatte produkter.
Prosess 4
Varmebehandling nummer to. Følgende type produkter omfattes av prosess 4:
Bearbeiding med to varmebehandlinger og eventuelt salg fra varmdisk:
- Fisk- og fiskeretter, kjøtt- og kjøttretter og sammensatte produkter.
Prosess 5
Veldedighet og dyrefôr. Håndtering av mat som ikke lenger er ordinære salgsvarer til:
Veldedighet:
- Alle kategorier som mottaker vil ta imot.
- Varer som ikke er lov å gi bort pga. salgsbegrensinger inngår ikke. (eks alkohol, legemidler, tobakk, morsmelkerstatning).
Dyrefôr:
- Brød og bakervarer som ikke inneholder animalske produkter, unntak egg og melk.
- Frukt og grønnsaker (rå). Salatblandinger med kjøtt kan ikke leveres som dyrefôr.
Til toppen