Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Salgskonsepter for å redusere matsvinnet (GF)
- 6.22 Avfallshåndtering (GF)
- 6.23 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.21 Salgskonsepter for å redusere matsvinnet (GF)
Omhandler matvarer som selges gjennom ulike ordninger for å redusere matsvinn. Eksempel på en slik ordning er TooGoodToGo. Typisk for denne salgsformen er at kunden henter posen med mat like før butikkens stengetid. Dette kan være alle typer matvarer som selges i en butikk som kjøtt, fisk, bakervarer, ost, tørrvarer og frukt & grønnsaker. Dette inkluderer varer som er ferdigpakket fra leverandør eller er butikkpakket.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring/kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Holdbarhet1,2 | Produkter som er til salg i butikken samme dag og er innenfor «siste forbruksdag» | God praksis | |||
2 | Emballering av produkter 2 | Varer fra betjent ferskvaredisk emballeres og følger samme regel som for salg over disk. | God praksis | |||
3 | Plassering og oppbevaring av klargjorte poser (temperatur) | Se tabell og 6.11.pkt a, b og 6.14 | God praksis | |||
4 | Allergimerking3 | Se tabell 6.16, pkt. 3 | God praksis | |||
Referanser: 1Matloven §16 2Bransjens egen vurdering ref. HACCP prosess 4, nr. 6a.1 3www.mattilsynet.no. Overskotsmat som blir formidla via appar. Datert 27.01.2023 |
Til toppen