Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.3 Opplæring (GF)
Ansvarlig for butikk skal sørge for at alle ansatte har tilstrekkelig opplæring til å kunne utføre sin arbeidsoppgave på riktig måte.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Krav til opplæring 1,2,3,4 | Bedrift skal ha rutine for å sikre at alle ansatte, inklusive deltidsansatte og vikarer, har fått tilstrekkelig hygieneopplæring/trening til å utøve den oppgaven de er satt til å gjøre. | Program for opplæring | |||
2 | Dokumentasjon av opplæring 1,2 | Det skal finnes dokumentasjon av hvilken opplæring den enkelte ansatte har gjennomført. | Dokumentasjon av opplæring | |||
3 | Frist for gjennomført opplæring 4 | Hygieneopplæring/trening skal inngå i oppstartsprogrammet for nyansatte. | Program for opplæring | |||
Referanser: 1 Forskrift for næringsmiddelhygiene jfr. Forordning (EF) 852/2004 Vedlegg I kapittel XII om opplæring 2 Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen §5 pkt. 9 3 Matloven § 8 4 Bransjens egen vurdering |
Til toppen