Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.4 Skadedyrkontroll (GF)
Lokalene må sikres best mulig mot at skadedyr kan komme inn i lokalene hvor næringsmidler oppbevares. Butikken må ha en plan for skadedyrssikring tilpasset butikkens størrelse og drift.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Krav til å etablere skadedyrkontroll. 1,2 | Egnede metoder skal tas i bruk for å hindre at skadedyr får tilgang og for å bekjempe skadedyr. | Avtale med skadedyrsfirma og jevnlig oppfølging. Kart over butikken som viser plassering av feller | |||
2 | Observasjon av skadedyr i butikkens lokaler 2 | Ved observasjon av skadedyr skal det straks iverksettes tiltak for skadedyrsanering. | Oppfølging og rapport fra skadedyrsfirma | |||
3 | Bekjempelse med gift eller andre farer 1,2 | Må foregå på en slik måte at næringsmidler ikke forurenses under selve saneringen eller av midler som anvendes i bekjempningen. | God praksis | |||
4 | Rengjøring etter bekjempelse 2 | Område hvor sanering har foregått og områder hvor skadedyr kan ha forurenset flater, skal rengjøres grundig og desinfiseres. | God praksis | |||
5 | Næringsmidler som kan være forurenset 2,3 | Varene er ikke egnet som mat og må kastes. | Dokumenteres i regnskapet (svinnrutiner) | |||
6 | Meldeplikt ved forekomst av skadedyr i butikk 2,3 | Når det er grunn til å tro at et næringsmiddel som butikken har omsatt kan være helseskadelig på grunn av skadedyrangrep i butikk, skal dette meldes til Mattilsynet. I meldingen må det være plan for hvordan saken håndteres. Eksempel på smittebærende skadedyr som kan utgjøre en fare for helseskade er rotter, mus, fugl og kakerlakker. | Avviksskjema og rapport fra skadedyrsfirma | |||
7 | Utforming/plassering av lysfeller mot insekter 2 | Fellene må være utformet slik at insektene blir sittende fast eller på annen måte hindrer at fragmenter av insekter faller ned på næringsmidler eller flater hvor næringsmidler håndteres | God praksis | |||
8 | Avvikshåndtering 4 | I forbindelse med skadedyrsanering skal avvik og korrigerende tiltak dokumenteres og følges opp. | Skadedyrsrapport / internt avvikssystem | |||
Referanser: 1 Forskrift om næringsmiddelhygiene jfr. Forordning (EF) nr 852/2004 Vedlegg II, kapittel I om allmenne krav til lokaler som brukes til næringsmidler, pkt 2c 2 Bransjens egen vurdering 3 Lov om matproduksjon og mattrygghet §6 4 Internkontrollforskriften §5, pkt. 4 og 5 |
Til toppen