Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.5 Internkontroll (GF)
Internkontroll er et sett av rutiner og en etablering av systemer som sikrer en systematisk gjennomføring av tiltak for å oppfylle kravene i næringsmiddellovgivningen.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Etablering av rutiner 1, 2, 3 | Det skal etableres rutiner for å sikre at kravene i næringsmiddellovgivningen og i denne bransjeretningslinje oppfylles | Jevnlig gjennomgang av rutiner for oppdatering i forhold til forskrifter og bransjens HACCP. Dokumenteres i internkontroll | |||
2 | Kontroll av etterlevelse (internrevisjon) 3 | Det må etableres rutiner for internrevisjon for å kontrollere etterlevelse av rutiner. | Gjennom egne sjekklister og/eller kontroller fra ekstern 2. part (innleid hjelp) | |||
3 | Varsel til Mattilsynet 4 | Ved mistanke om helseskadelige næringsmidler skal Mattilsynet varsles | God praksis | |||
4 | Avvikshåndtering5 | Det må etableres en rutine for avvikshåndtering. Denne skal minimum inneholde strakstiltak, mulig årsak, korrigerende tiltak og ansvarlig for tiltaket | Avviksprotokoll | |||
Referanser: 1 Forskrift om næringsmiddelhygiene, Forordning (EF) nr 852/2004 artikkel 5 Fareanalyse og kritiske styringspunkter, pkt. 4 2 Bransjens egen vurdering 3 Internkontrollforskriften for næringsmidler §§ 4 og 5 4 Lov om matproduksjon og mattrygghet §6 5 Internkontrollforskriften §5 om internkontrollen innhold> |
Til toppen