Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
Temperatur har betydning for vekst av bakterier. Temperaturkontroll er viktig, og det er viktig at målingene utføres riktig med måleutstyr som er kalibrert/kontrollert.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Termometer 1 | Manuelle termometere skal ha en innstikkføler og trådføler for å måle temperaturen. Infrarødt termometer kan brukes til screening, men godtas ikke for dokumentasjon av temperatur, da måleusikkerheten er for stor. | Visuell kontroll. | |||
2 | Måleusikkerhet 1 | Det skal brukes et kalibrert og/eller kontrollert termometer til temperaturkontroller (måleusikkerhet +/- 1°C). | Dokumentert kalibrert termometer fra godkjent leverandør, og/eller dokumentasjon på kontroll mot referansetermometer. | |||
3 | Kalibrering 1 | For å sikre at termometeret viser riktig temperatur skal det kontrolleres eller kalibreres minimum hvert 2. år. | Dokumentasjon på kalibrering skal arkiveres. | |||
4 | Renhold 1 | Innstikkføler skal rengjøres mellom hver måling. Selve apparat må holdes visuelt rent til enhver tid. | Visuell kontroll. | |||
Referanser: 1 Bransjens egen vurdering |
Til toppen