Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
Gjelder mat som emballeres i dagligvarebutikken for selvbetjent salg.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Valg av emballasje | Se kap. 6, tabell 6.9, punkt 1. | ||||
2 | Oppbevaring av emballasje 1,2 | Emballasje må oppbevares slik at den ikke forurenses, dvs. opp fra gulv/på hyller i lukkede esker. For å sikre sporbarhet skal emballasjen oppbevares i original ytteremballasje til den skal brukes. Emballasje for dagens produksjon oppbevares i avdelingene med bunnen opp. | Visuell kontroll | |||
3 | Pakkebord, utstyr mv 1,2 | Pakkebord og utstyr må være rent og rengjøres mellom ulike produkter som pakkes. | Visuell kontroll. | |||
4 | Overføring av allergener i forbindelse med pakking 2 | Det må sørges for å holde ulike produkter adskilt under pakkeprosessen. Det må rengjøres mellom ulike produkter som pakkes. | God praksis. | |||
Referanser: 1 Forskrift om næringsmiddelhygiene, vedlegg II, kap X 2 Bransjeretningslinjen HACCP Prosess 2, prosesstrinn 4a.1, 4a.4, 4b.1, 4b.4 |
Til toppen