Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
Sporbarhet er pålagt for å kunne spore et produkt i tilfelle produktberedskap.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Generelt 1 | Det er krav om at butikken skal kunne dokumentere hva de har mottatt og hvem de har mottatt et produkt fra. | Pakkseddel/faktura. | |||
2 | Egenproduksjon 1 | Ved egenproduksjon skal animalske råvarer som har inngått i produktet kunne spores og med nok informasjon (leverandør, produkt, holdbarhet og/eller lot, mv.) til å kunne spore ett ledd bakover i verdikjeden. Sporbarhetslogg må oppbevares i minst 3 måneder. | Produksjonslogg. | |||
3 | Videresalg 1 | Ved internsalg mellom butikker, må man kunne vise til hvilken butikk produktet er solgt videre til. | Sporingslogg/svinnkode. | |||
4 | Veldedighet 1 | Produkter som doneres til veldedighet må registreres slik at det ved behov er mulig å søke opp hva som er gitt bort og til hvem, dette på artikkelnivå uten spesifisert Lot mv. | Sporingslogg/svinnkode. | |||
5 | Mistanke om mulig produktberedskap 2 | Butikk har ansvar for å varsle om avvik som kan resultere i en produktberedskapssak til sentral enhet. | Reklamasjonshåndtering. | |||
6 | Produktberedskap 2 | Butikk skal håndtere mottatt produktberedskap iht. sentral varsling. | Produktberedskapssystem. | |||
7 | Produktberedskap ved videresalg 2 | I de tilfeller der butikk har videresolgt en vare som er på produktberedskap til andre butikker, bedriftskunder, eller gitt bort til veldedighet, har butikk ansvar for å varsle disse enheter. | Dokumentasjon på at kjøper har fått varsel. | |||
8 | Dokumentasjon1 | Se kap. 6.22. | ||||
9 | Salatbar 1 | Det må sikres at animalske råvarer kan spores (leverandør, produkt, holdbarhet og/eller lot, mv.) ett ledd bakover i verdikjeden | Sporingslogg | |||
Referanser: 1 Matlovsforskriften § 1, jfr. forordning (EF) nr. 178/2002, artikkel 18 om sporbarhet. 2 Matloven §6 om forebygging av fare, varsling og iverksetting av tiltak |
Til toppen