Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
Omhandler matvarer med for kort restholdbarhet til at de kan selges i butikk, men som kan benyttes av veldedige organisasjoner til produksjon eller utdeling. Det gjelder også produkter som av andre grunner ikke kan selges, f.eks. fra produktberedskap på grunn av feil prismerking mv.
All mat som gis bort skal være trygg. Det er ikke tillatt iht. regelverk å gi bort varer som har passert siste forbruksdato. Lovverket tillater donasjon av varer som har passert best før-dato, i slike tilfeller vil ansvaret for produktets kvalitet og mattrygghet overføres til den virksomheten som gir bort varen.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Varer som ikke kan gis bort til veldedighet 5,6,8 | Alkoholdig drikke, legemidler, tobakksvarer, tobakkssurrogater, tobakksimitasjoner, tobakksutstyr (for eksempel rullepapir) og morsmelkerstatning er ikke lov å gi bort. | God praksis. | |||
2 | Alle ferskvarer merket med Siste forbruksdag 1,2,3 | Kan gis bort som ferskvare, forutsatt at det er minimum 1 dag igjen av siste forbruksdato. Produktet kan eventuelt innfryses, men det må i så fall være minimum 1 dag igjen av siste forbruksdato. I slike tilfeller gis en holdbarhet som fryst vare på inntil 2 måneder. Dette må merkes på hver pakke. Produktene oppbevares på fryserom. | Merking. Visuell kontroll | |||
3 | Fryste varer merket Best før 1,2 | Kan gis bort, forutsatt at butikk har forsikret seg om at varer er av god kvalitet. Varene oppbevares på fryserom til henting på en slik måte at det ikke kan forveksles med ordinær salgsvare. | Visuell kontroll | |||
4 | Tørrvarer merket med Best før 1,2 | Kan gis bort, forutsatt at butikk har forsikret seg om at varen er av god kvalitet. Varene merkes og oppbevares på tørrvarelager til henting. | Visuell kontroll | |||
5 | Melk, ost og andre meieriprodukter merket med både «Best før» og «ofte god etter» 1 | Kan gis bort, forutsatt at butikk har forsikret seg om at varen er av god kvalitet. Produktene skal merkes og oppbevares på kjølerom til henting. | Visuell kontroll | |||
6 | Kjøtt merket Best før 1,2 | Må plukkes senest på siste Best før-dato. Kjøttet må hentes samme dag eller straks fryses inn i butikk. Gis en holdbarhet som fryst vare på inntil 2 måneder. Dette må merkes på hver pakke. Oppbevares på fryserom. | Merking. Visuell kontroll | |||
7 | Varer knyttet til produktberedskap 6 | Hvis det under punktet «Håndtering» i produktberedskapen står «kan gis bort» kan dette følges. Mottaker skal informeres om årsaken. Varene skal oppbevares ut fra hvilken type vare det er - kjøl/frys/tørrvare. | Visuell kontroll / registrering produktberedskap | |||
8 | Kryssforurensning 1 | Kun emballerte produkter kan leveres til veldedighet. Unntaket er frukt og grønnsaker. | Visuell kontroll | |||
9 | Temperaturavvik / kjølehavari 1 | Ved kjølehavari hvor temperatur i produkt har overskredet kritisk grense kan ikke produktet doneres til veldedighet, unntatt produkter som er merket med at de i kortere perioder kan oppbevares ved romtemperatur | God praksis | |||
10 | Temperaturavvik / frysehavari 1 | Ved frysehavari hvor temperatur i produkt har overskredet kritisk grense, men ikke kritisk grense for kjølelagring, kan produktet doneres til veldedighet som kjølevare. Produktet kan ikke fryses inn på nytt. Det må gis informasjon om dette til mottaker. | God praksis | |||
11 | Oppbevaring og merking 3,4 | Produkter til veldedighet må ikke forveksles med varer for salg. De må samles i en kasse eller lignende og skal merkes med ordet «Veldedighet» eller navnet på organisasjonen som er mottaker. | Visuell kontroll | |||
12 | Sporbarhet | Se kap. 6, tabell 6.18, pkt 4. | ||||
Referanser: 1 Bransjeretningslinjen HACCP Prosess 5, prosesstrinn 1 2 EFSA Journal 2018;16(11):5432 3 Forskrift om matinformasjon til forbruker. Artikkel 24 4 Forskrift om matinformasjon til forbruker. Vedlegg X 5 Forskrift om morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger. §19 6 Bransjens egen vurdering 7 EU 2017/C 361/01 Retningslinjer for matvaredonasjon 8 Tobakksskadeloven §20 |
Til toppen