Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
Omfatter frukt og grønnsaker (rå), samt salatblandinger uten kjøtt. Gjelder i tillegg brød og bakervarer som ikke inneholder animalske produkter, utover egg og melk.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Plukk av varer 1,2 | Kun brød og brødvarer, frukt og grønnsaker er lov å levere som dyrefôr. Brød og brødvarer som inneholder kjøtt kan ikke leveres. | Visuell kontroll / Svinnregistrering | |||
2 | Oppbevaring | Produktene oppbevares adskilt fra salgsvare. | Visuell kontroll | |||
3 | Utlevering til virksomheter godkjent som fôrleverandør3 | Mottaker må være godkjent fôrleverandør | Avtaler og rutiner etablert i konsern | |||
4 | Utlevering direkte til bonde3 | Butikken må være registrert hos Mattilsynet som fôrleverandør | Registrering via Mattilsynets registreringsskjema | |||
Referanser: 1 Forskrift om TSE, jfr. forordning (EF) nr. 999/2001, artikkel 7 om forbud vedr. fôrvarer, og vedlegg IV, kapittel I og II om utvidet forbud og unntak fra forbud 2 Bransjeretningslinjen HACCP Prosess 5, prosesstrinn 2 3 Forskrift om fôrhygiene §1, jfr. forordning (EF) nr. 183/2005, artikkel 10 om godkjenning av fôrforetakets virksomheter |
Til toppen