Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.21 Avfallshåndtering (GF)
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Plassering og håndtering 1 | Avfall skal kastes i egne beholdere og plasseres adskilt fra næringsmidler for salg. Avfall skal så raskt som mulig fjernes fra områder der det finnes næringsmidler, for å unngå at de hoper seg opp eller forurenser andre matvarer. | God praksis og visuell kontroll | |||
2 | Utforming for å unngå skadedyr 1 | Avfallsbeholdere som inneholder matavfall skal være av et materiale, utforming og med lokk som hindrer tilgang for skadedyr som gnagere, fugler og insekter. | God praksis og visuell kontroll | |||
3 | Antall 1 | Virksomheten må ha tilstrekkelig med avfallsstativ/beholdere for oppsamling av daglig avfall. | God praksis og visuell kontroll | |||
4 | Ren sone 1 | Avfallsstativ/beholdere i ren sone må ha lokk som åpnes uten at man berører dette med hendene. Disse må tømmes hver dag. | God praksis og visuell kontroll | |||
5 | Renhold og tømming av avfallsbeholdere/containere 1 | Beholderne må tømmes ved behov og kunne rengjøres på en tilfredsstillende måte. | God praksis og visuell kontroll | |||
Referanser: 1 Forskrift om næringsmiddelhygiene § 1, jf. forordning (EF) nr. 852/2004, artikkel 4 nr. 2, jf. vedlegg II, kapittel VI om næringsmiddelavfall. |
Til toppen