Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Versjon 10 (oktober 2022)
Opprettet 12. mars 2009
Kapitler
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
Opprettet 12. mars 2009
|
Versjon 10 (oktober 2022)
-
Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen
-
1.Bakgrunn for bransjeretningslinjen
-
2.Målgruppe
-
3.Ansvar for næringsmiddeltrygghet i alle ledd
-
4.Revisjon av bransjeretningslinjen
-
5.HACCP-prinsippene som arbeidsmetodikk
-
6.Retningslinjer for dagligvare basert på resultat av HACCP-analysen
- 6.1 Orden, renhold og vedlikehold (GF)
- 6.2 Personlig hygiene (GF)
- 6.3 Opplæring (GF)
- 6.4 Skadedyrkontroll (GF)
- 6.5 Internkontroll (GF)
- 6.6 Måleutstyr og kalibrering (GF)
- 6.7 Metode for temperaturkontroll (GF)
- 6.8 Varemottak (GF)
- 6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
- 6.10 Lagring av kjemikalier (GF)
- 6.11 Lagring / frambud av næringsmidler (GF)
- 6.12 Bearbeiding av næringsmidler (VGF/GF)
- 6.13 Varmebehandling, salg av varm mat, nedkjøling og innfrysning (CCP/VGF/GF)
- 6.14 Salg fra betjent ferskvaredisk (GF)
- 6.15 Emballering av næringsmidler (GF)
- 6.16 Merking av næringsmidler (GF)
- 6.17 Bestemmelse av holdbarhetstider for egenproduserte varer (GF)
- 6.18 Sporbarhet og produktberedskap (GF)
- 6.19 Overskuddsmat til veldedighet (GF)
- 6.20 Overskuddsmat til dyrefôr (GF)
- 6.21 Avfallshåndtering (GF)
- 6.22 Dokumentasjon (GF)
-
7.Definisjoner
-
Vedlegg
-
Endringslogg
6.9 Matkontaktmaterialer (GF)
Matkontaktmaterialer omhandler emballasje og redskaper (sleiver, engangshansker, gryter mv.) som brukes i direkte kontakt med næringsmidler.
Pkt | Område | Bransjens retningslinjer | Styring /kontroll | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Godkjente næringsmiddel-materialer 1,4,5 | Butikk skal benytte emballasje som ligger i avtalt sortiment med leverandørene. Hvis butikken velger en annen emballasje må butikk selv sørge for at emballasjen følges av samsvarserklæring og oppfyller krav til gjeldende lovverk. | Innkjøp av godkjent næringsmiddelmateriale /dokumentkontroll | |||
2 | Bruk av materialer 1 | Butikk skal sikre at emballasjen brukes til tiltenkte varegrupper. | God praksis og varekatalog | |||
3 | Oppbevaring av emballasje 2,3 | Emballasjen skal oppbevares opp fra gulv, tørt og beskyttet slik at den ikke blir forurenset. | Visuell kontroll | |||
Referanser: 1 Forskrift om materialer og gjenstander som er i kontakt med næringsmidler §1, §4a, §4b 2 Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen. Vedlegg HACCP, prosess 2, prosesstrinn 5a.2 3 Forskrift om næringsmiddelhygiene jfr. Forordning (EF) nr 852/2004 Vedlegg II, kapittel X, pkt. 2 4 Bransjeretningslinjen HACCP Prosess 2, prosesstrinn 4a.3, 4b.3 5 Forskrift om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler, Artikkel 3 |
Til toppen