Retningslinjer for hygiene i dagligvarehandelen

Opprettet 12. mars 2009  |  Versjon 10 (oktober 2022)

6.21 Salgskonsepter for å redusere matsvinnet (GF)

Omhandler matvarer som selges gjennom ulike ordninger for å redusere matsvinn. Eksempel på en slik ordning er TooGoodToGo. Typisk for denne salgsformen er at kunden henter posen med mat like før butikkens stengetid. Dette kan være alle typer matvarer som selges i en butikk som kjøtt, fisk, bakervarer, ost, tørrvarer og frukt & grønnsaker.  Dette inkluderer varer som er ferdigpakket fra leverandør eller er butikkpakket.

PktOmrådeBransjens retningslinjerStyring/kontroll
1Holdbarhet1,2Produkter som er til salg i butikken samme dag og er innenfor «siste forbruksdag»God praksis
2Emballering av produkter 2Varer fra betjent ferskvaredisk emballeres og følger samme regel som for salg over disk. God praksis
3Plassering og oppbevaring av klargjorte poser (temperatur) Se tabell og 6.11.pkt a, b og 6.14God praksis
4Allergimerking3Se tabell 6.16, pkt. 3God praksis
Referanser:
1Matloven §16
2Bransjens egen vurdering ref. HACCP prosess 4, nr. 6a.1
3www.mattilsynet.no. Overskotsmat som blir formidla via appar. Datert 27.01.2023
Til toppen
View
Close